( متن دری اصول اقتصاد ( Principles of Economy ) که ذیلآ بدسترس شما قرار می گیرد ؛ مجموعه ایست ترجمه شده از مطالب درسی رسمی موسسه تحصیلات عالی کاردان که در سمستر دوم صنوف (DBA) تدریس می شود و شامل فصل های ذیل است :-
( متن دری اصول اقتصاد ( Principles of Economy ) که ذیلآ بدسترس شما قرار می گیرد ؛ مجموعه ایست ترجمه شده از مطالب درسی رسمی موسسه تحصیلات عالی کاردان که در سمستر دوم صنوف (DBA) تدریس می شود و شامل فصل های ذیل است :-فصل اول : – تعریفات
فصل دوم: – قانون تقاضا
فصل سوم: – تعادل عمومی و تعادل قسمی
فصل چهارم :– انفلاسیون یا تورم
فصل پنجم :- عواید ملی
فصل ششم: – بازار و ساختار های بازار
فصل های فوق از کتاب " تیوری نوین علم اقتصاد" که نویسنده آن ک.ک.دیویت می باشد ؛ برگرفته شده ، ولی در متن ترجمه شده آن تفصیلاتی اضافی نیز جهت وضوح بیشترداده شده – و همچنان تلاش شده تا مثال هایی ساده –خارج از متن اصلی انگلیسی- برای سهولت شما فراهم گردد. امید است بدین طریق همکاری خویش را ادا نموده باشم
نا گفته نباید گذاشت که میتوانید - سلاید های اصلی ترجمه شده را که همراه با تشریح گراف ها می باشد (.ppt) - با فرستادن یک ایمیل به آدرس : ajmalpaikar@yahoo.com بدست آورید . ( اجمل ) )
اصول علم اقتصاد
Principles of Economy
فصل اول : تعریفات
- قبل از اینکه به تعریفات و تشریح نظریات دانشمندان علم اقتصاد بپردازیم ؛ ببیینیم که اصلا اقتصاد در باره چه بحث می کند – و چرا باید علم اقتصاد را بیاموزیم.....
"کمیابی " Scarcity :
دلیل اینکه ما با مشکلات اقتصادی روبرو هستیم اینست که هیچ یک نمیتوانیم همه آنچه را می خواهیم - داشته باشیم ! چون آنچه را که میخواهیم کمیاب اند ! اصلآ همه در دنیایی کمیابی زندگی می کنیم .
کمیابی یعنی که ما ثروت کافی برای پاسخگویی به هر نیاز را نداریم و نمیتوانیم داشته باشیم . کمیابی یا مشکلات اقتصادی تا زمانی وجود خواهد داشت که ما هر چیز را بدون هزینه یا به قیمت صفر – یعنی رایگان بدست بیاوریم !
" انتخاب"
کمیابی ما را به انتخاب وادار می سازد . مثلآ کمیابی یا محدودیت وقت ما را مجبور می سازد که یا بخوانیم و یا کار کنیم ، و در حقیقت انتخاب اساس تعریف اقتصاد را تشکیل می دهد.
"خواستهای نا محدود" Unlimited Wants :
مشکلات اقتصادی بخاطری وجود دارند که منابع موجود برای بر آوردن خواستهای ما کافی نیستند. و اقتصاد علمی است که چگونگی انتخاب افراد را درین باره که چگونه منابع را برای برآوردن خواستهای خود بکارگیرند به بحث می گیرد.
خواستها دو نوع اند : اول خواستهای مادی - که با پول برآورده میشوند ؛ مانند؛ موتر ، خانه و غیره . دوم خواستهای غیر مادی – یا غیر پولی که با پول برآورده نمیشوند ، مانند؛ محبوبیت ، شهرت ، عزت و غیره.
اقتصاد از برآوردن خواستهای مادی یا پولی بحث می کند.
نظریات در باره علم اقتصاد :
بصورت عموم سه نظریه برای تعریف علم اقتصاد وجود دارد ؛ نظریه کلاسیک ، نظریه نیو-کلاسیک و نظریه نوین یا مدرن.
1 – نظریه کلاسیک :
آدم اسمیت (1725 – 1790 ) در کتابش تحت عنوان " تحقیقی در باره علت و ماهیت ثروت ملل" علم اقتصاد را چنین تعریف نموده است :" اقتصاد علم ثروت است " یعنی اقتصاد علمیست که از تولید ، مصرف ، واپس دهی و توزیع ثروت بحث می کند.
این نظریه که اقتصاد علمی خاصه ثروت باشد در قرن 19 میلادی ازبین رفت و بُعد انسانی علم اقتصاد مطرح گردید .
2 – نظریه نیو – کلاسیک :
دکتر آلفرد مارشال (1842 – 1924 ) اقتصاد را چنین تعریف نمود : " اقتصاد عبارت از مطالعه افراد در تجارت زنده گی است و آن فعالیت های فردی و اجتماعی را که با حصول و استفاده احتیاجات انسانها وابسته است را مورد بحث قرار میدهد. "
3 – نظریه جدید یا مدرن :
لیونل رابینس (1898 – 1984 ) در کتابش " اهمیت و ماهیت علم اقتصاد" که در سال 1931 منتشر شد – علم اقتصاد را چنین تعریف کرد :
" اقتصاد عملیست که رفتار انسانها را به حیث یک رابطه میان نتایج (خواستها ) و منابع کمیاب (محدود) که استفاده مختلف دارد – به بحث می گیرد."
اقتصاد خورد و اقتصاد کلان : Micro&Macro Economics
علم اقتصاد عمومآ به دو بخش عمده یعنی اقتصاد خورد و اقتصاد کلان تقسیم شده است .
اقتصاد خورد یا تیوری اقتصاد خورد بصورت فردی( تک تک) از بخش های اقتصاد بحث میکند ، مانند ؛ مصرف کننده ، تولید کننده ، عوامل تولید و غیره .
و اقتصاد کلان یا توری اقتصاد کلان – از مجموع اقتصاد بحث میکند . مانند ؛ مجموع مصارف ، مجموع سرمایه گذاری ، مجموع تولیدات عواید ملی و غیره.
فصل دوم : قانون تقاضا
تعریف قانون
جدول تقاضا
رابطه وظیفوی قانون تقاضا
مساوات ریاضیاتی
تشریح قانون تقاضا در گراف
اقتصاد دانشی است که با توجه به کمبود کالا و ابزار تولید و نیازهای نامحدود بشری به تخصیص بهینه کالاها و تولیدات میپردازد. پرسش بنیادین برای دانش اقتصاد مسئله حداکثر شدن رضایت و مطلوبیت انسانهاست. این دانش به دو بخش اصلی اقتصاد خرد و کلان تقسیم میشود.
دانش اقتصاد دو شاخه اصلی دارد. اقتصاد خرد و اقتصاد کلان. اقتصاد خرد به بررسی رفتار مصرف کننده و تولید کننده می پردازد و اساس آن مدلهای ریاضی است.اقتصاد خرد شاخه ای از علم اقتصاد است که به چگونگی رفتار انسان ها و انتخابهایشان در سطح واحدهای خرد یا کوچک اقتصادی مانند یک فرد،یک بنگاه،یک صنعت یا بازار یک کالای خاص می پردازد.
تقاضا یعنی میل و خواست و توانایی یک فرد برای دریافت کالا یا خدمتی.منحنی تقاضا مکان هندسی مجموعه نقاطی است که یک فرد برای بدست آوردن کالا یا خدماتی حاضر به پرداخت چه میزان پول است.و یک تولید کننده به ازای هر قیمتی مایل به چقدر تولید است.
شیب منحنی تقاضا منفی است،یعنی اینکه هر چقدر قیمت افزایش یابد مقدار تقاضا کاهش مییابد.عوامل زیادی بجز قیمت بر روی تقاضای افراد موثر است که از آنجمله میتوان به قیمت کالاهای جانشین و مکمل ، سلیقه مصرف کنندگان ، انتظارات از آینده و میزان درآمد مصرف کنندگان اشاره نمود.
قانون تقاضا نیز به این معنی که با افزایش قیمت، مقدار تقاضا کاهش یافته و در مقابل با کاهش قیمت، مقدار تقاضا افزایش مییابد.به رابطه منفی قیمت و تقاضا قانون تقاضا میگویند.
در تعریف منحنی تقاضای یک کالا ٬ به جز قیمت سایر عوامل موثر بر قیمت ثابت در نظر گرفته شدهاند.این عوامل شامل :تعداد مصرفکنندگان در بازار ٬ سلیقه آنان ٬ درآمد آنان و قیمت کالاهای جانشین و مکمل آنها.در صورتی که یکی از این عوامل تغییر کند منحنی تقاضا جابجا میشود.مثلا اگر سلیقه مصرفکنندگان در استفاده بیشتر از این کالا برانگیخته شود و یا اگر درآمد پولی آنان افزایش یابد یا اگر قیمت کالاهای مکمل افزایش و کالاهای جانشین کاهش یابد ٬ منحنی به سمت راست و بالا جابجا میشود و بلعکس.در این صورت قیمت و مقدار تعادلی آن کالا نیز افزایش مییابد.
عرضه عبارتست از جریان کالا - خدمات به بازار برای برآوردن تقاضا.همچنین میتوان گفت:مقدار کالا و خدماتی است که تولید کنندگان حاضرند در قیمتهای مختلف در اختیار مصرف کنندگان قرار دهند. شایان ذکراست که عرضه بستگی به دو عامل دارد:
۱-درآمد
۲-هزینه تولید
همچنین با ثابت در نظرگرفتن بعضی عوامل در کوتاه مدت یک رابطه مثبت بین مقدار عرضه کالا یا خدمات و قیمت آن ایجاد میشود که به قانون عرضه شهرت دارد.
عرضه و تقاضا یک مدل اقتصادی میباشد که اثر قیمت را بر روی مقدار در بازار رقابتی بررسی میکند.قیمت بر روی مقدار تقاضا از طرف مصرفکنندگان و مقدار تولید از طرف عرضهکنندگان اثر میگذارد.در نتیجه اقتصاد در قیمت و مقدار به تعادل میرسد.سایر عوامل موثر در تعادل اقتصادی نیز در این مدل باعث تغییر تقاضا و عرضه میشوند.
.